Uit 't Copy van Clason

9 december 2020 Er was eens

Echt

Het zou kunnen zijn dat ik gefilosofeerd werd de afgelopen weken. Ik volg namelijk colleges over de grote denkers in de wereld. Misschien is het daardoor dat ik steeds meer vragen stel. Hier worden mensen gek van. Ik ook. Ik wist niet dat ik nog zoveel te vragen had en dat er zo weinig tijd is om ze te kunnen beantwoorden.

Het lijkt een beetje op de stapel boeken achter mijn computerscherm. De stapel valt bijna om, zoveel boeken heb ik opgestapeld. Zoals planten naar het licht groeien, buigen de letters zich richting mijn hersenen. Lees ons! Nu! Wacht niet langer!

Midden in de nacht lig ik er wakker van. Van die enorme stapels hier en in de boekenwinkels. De boeken die ik nog wil lezen, moet lezen, ga lezen. En de vraag of ik daar nog wel tijd genoeg voor heb in dit leven.

De klok tikt en behalve dat ik wil lezen, heb ik zoveel vragen. Over het woordje ‘echt’ bijvoorbeeld. Als iemand zegt dat hij je echt mist, mist hij je dan minder als hij je mist? Als iemand je zegt dat het echt lekker smaakt, zou je dan op je hoede moeten zijn als diegene zegt: het smaakt lekker?

Als je echt nu naar links moet afslaan, zou je dan ook naar rechts kunnen als het niet echt is?

Misschien is filosofie niet al te best voor een afvragend mens.

De jongste is het daar sowieso mee eens. ‘Ik word zo moe van jouw vragen. Jij niet?’

‘Ik ook’, kan ik enkel beamen.

Echt wel.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.