Uit 't Copy van Clason

12 juni 2014 Er was eens

Ingewikkelde vraag

De merel zingt uit volle borst. Uit zijn volle borst begrijp ik sinds kort, want het zijn de mannetjes onder je raam die zo hard en luid van zich laten horen terwijl hun vrouwtjes geduldig op de eieren zitten.

Goed. Deze merel zingt mooi. En straks als de eieren vogels zijn geworden, gaat zijn geluidsniveau over in de fluisterstand. Een logische manoeuvre als de baby’s er zijn. Rustig aan, want anders is heel die bende weer wakker.

En terwijl het zingen minder wordt, reken ik uit hoeveel merels er ongeveer onder dit raam hebben gezongen. Want een merel wordt zo’n vijf jaar oud en ik woon hier tien jaar. Bovendien waren er in het begin in deze bouwput geen bomen en dus geen vogels. Kortom, het is belangrijk om wat terug te gaan in de tijd… Maar als cijfers nooit zo dicht zullen voelen als letters, dan is deze vraag ingewikkeld.

Wel weet ik dat ik al bijna anderhalf uur wakker ben en dat het bijna half zeven is. Een prachtig tijdstip om over merels na te denken. Over vogels in een ei. En over sommen die zo moeilijk zijn dat je ze niet lijkt te kunnen oplossen.

De merel fluit steeds zachter, de ochtend begint.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.